A dual split klímák arról kapták a nevüket, hogy 2 db beltéri oldalfali egység működtetését teszik lehetővé egy kültéri, multi egységről. A trial klímák esetében három beltéri egységet jelentenek, a multi klímák esetében pedig több beltéri egység is működhet egy kültéri egységről.

Így leginkább költséghatékonysági célból több helyiség klimatizálására adnak lehetőséget anélkül, hogy minden beltéri egységhez egy saját kültéri egységet is külön üzemeltetni kelljen. Nem csúfítják el a kinti falakat a sok kültéri egységgel, és így sokkal esztétikusabb látványt is biztosítanak.

A beltéri egységekkel hűthetnek és fűthetnek és a levegő tisztaságáról és frissességéről pedig a szűrők gondoskodnak.

A split klímákról tudni kell, hogy kifejezetten lakossági felhasználásra találták ki őket.

A páratartalmat és a hőmérsékletet kiválóan lehet szabályozni ezekkel a készülékekkel, akár hideg, akár melegebb levegőt szeretnének. Nem kintről szívja be a friss levegőt, hanem a benti légtérben lévő levegőt frissíti és keringteti a helyiségben.

A split klímák elnevezését abból kapták, hogy „osztott” módon vannak elhelyezve az egységek, egy van kint és egy van bent. Jelen esetben a dual klímánál kettő beltéri egység van a belső helyiségekben. Ezek lehetnek akár mennyezeti vagy oldalfalra szerelhető készülékek is, sőt akár gipszkartonos álmennyezetbe süllyeszthető kazettás klímák is. Bár a beltéri egységek párásítják és hűtik vagy fűtik a levegőt, de a munka nagyobbik és egyben nehezebbik részét az az egy kültéri egység végzi el. A kompresszor és a kondenzátor a kinti zajosabb munkát végzi, így a benti egység lényegesen halkabb munkavégzésre képes és nem zavaró a belső helyiségben tartózkodó emberek számára. 

A dual split klímaberendezések a hagyományos klímák esetében nem jelentenek mást, mint egy dobozba összeépítve 2 kültéri egység alkatrészeit. Mindkét beltéri egység önálló életet él, ha hűtést kér, bekapcsol, ha nem, kikapcsol a hozzá tartozó kompresszor a kültéri egységben. A hűtés során keletkező hő egyaránt a külső térbe kerül, ami szintén fontos szempont. Külön infra vezérelt távirányító tartozik a készülékekhez, így bármilyen hőmérsékletre állíthatják a klímákat, nem fogják zavarni egymást. 

Egy dual klímánál ugyanúgy felvetődik a belső design kérdése is, és az sem elhanyagolható szempont, hogy hova helyezzék el a beltéri egységeket.

Dual klímák esetében érdemes két egyforma beltéri készüléket választani, persze ez függ a klimatizálni kívánt helyiségek méretétől és stílusától is. Az oldalfalra szerelhető készülékeket érdemes minden esetben a mennyezet közelében elhelyezni, de arra mindig fordítsanak figyelmet, hogy a légáramlás szabadon tudjon működni a klíma felett.

Optimális esetben legalább 15-20 centiméterrel a plafon alá kell, hogy kerüljön a klíma felső része a felszerelés alkalmával. Ez azért nagyon fontos, mert a klíma berendezés a felülről beáramló levegőt alakítja át és frissíti azt, majd az alsó részen fújja ki a légtérbe vissza.

Érdemes lehet öntisztító funkcióval rendelkező készüléket vásárolni. Az öntisztító rendszer megkíméli tulajdonosát a kellemetlenségektől, javítja a levegő minőségét, sőt még energiatakarékos is. Két készüléknél még inkább. Hűtő vagy páramentesítő üzemmódban a kondenzáció során keletkező víz kimossa a poros szennyeződéseket a készülékekből, amelyek a hőcserélőnél keletkeznek. Kikapcsolás után még az öntisztító rendszer 10 percig üzemelteti a ventilátorokat, hogy a készülékek tiszták és szárazak maradjanak. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezeket a berendezéseket nem kell évente karbantartani vagy rendszeresen tisztíttatni.

Ezt mindkét beltéri egységnél figyelembe kell venni.

Az elhelyezésnél a hűtés és a fűtés szempontjait is egyaránt érdemes megfontolni, hogy melyik az a része a helyiségnek, ahol a legkevésbé feltűnő, de a leghatékonyabb a befúvás szöge és mértéke a használat során. Egy komoly klímaberendezésnél a légterelőket másképpen állítják be a hideg- és másképpen a meleg levegő befúvásánál, ez a dual klímák esetében akkor lehet fontos, ha a két helyiség közvetlenül egymás mellett helyezkedik el és nem válassza el ajtó a két helyiséget.

A nyári üzemmódban általában felfelé, míg télen, ha fűtenek is a klímával, fűtési üzemmódban lefelé irányítja a befúvás szögét, hiszen a hideg levegő lefelé, míg a meleg levegő felfelé mozog. Természetesen sokan a folyamatos légkeverést választják a beállításnál, hiszen ilyenkor a relék folyamatos lefelé és felfelé irányuló mozgásokkal keringtetik a levegőt a helyiségben.

Sose helyezzék a beltéri egységeket olyan helyre, ami bármilyen módon eltakarhatja az egységet, mert az balesetveszélyes és a levegő nem tud szabadon áramolni. Az elhelyezés szinte mindig esztétikai kérdés, de ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni. Ha egy ajtó választja el a két klimatizálni kívánt helyiséget egymástól, semmiképpen se tegyék mindkét egységet az ajtó fölé, egymásnak háttal, mert sem a felhelyezés, sem a kivezetés nem biztos, hogy kivitelezhető. 

A kültéri egységet érdemes minél közelebb elhelyezni a két beltéri egységhez, mert minél hosszabb a csövezés, annál inkább csökkenhet a teljesítménye a klíma belső készülékeinek. Nem beszélve arról, hogy a szerelési díj is növekedhet a több méteres összekötés alkalmával.

Egy átlagos házba vagy irodába, egy normál szigeteléssel és szabvány méretű ablakokkal, két 20-25 m2-es szobába darabonként egy-egy 2 kilowattos teljesítményű klímát elegendő elhelyezni. A szűrőberendezésekre itt is érdemes és fontos odafigyelni, és persze ahogy a többi klímaberendezésnél, a dual klíma esetében is mindhárom egységet, az összekötéssel, csövezéssel, felhelyezéssel és a kivezetésekkel együtt kizárólag szakember segítségével telepítsék és szereltessék fel. 

Árkategóriában akciósan már 300 ezer forint környékén kifoghatnak egy dual split klímaberendezés szettet, de a jobb minőségű készülékek még ennél is többe kerülnek. 

A dual klímák előnye mindenképpen az, hogy egy kültéri egységgel két különböző belső helyiségben is használhatják őket. Mindenképpen praktikus megoldás egy több helyiséggel rendelkező irodában vagy egy nagyobb családi házban.