Fűtésre optimalizált klíma

Mostanában rengeteg helyen olvassuk a klímával való fűtés pozitívumait és negatívumait. Napjainkban eléggé elterjedt ez a fűtési forma, ugyanis ha alapul vesszük a gázkazános fűtési rendszer cseréjét és újítását, jóval olcsóbb megoldásként szolgál számunkra egy fűtésre optimalizált klíma. Nyilván mindenki törekszik a költséghatékony megoldásokra, ezért alternatívák után néznek az emberek, és szemben találják magukat az inverteres klímákkal.

Fűtés klímával

Nem minden klíma tud fűteni.

Mármint de. Gyakorlatilag tud minden klíma fűteni, csak hogy nem mindegyik erre van kitalálva.

Azokat a klímákat, amiket már fűtésre is lehet használni Inverteres klímáknak hívjuk. Ezek már fűtésre vannak optimalizálva, míg a régebbi típusú készülékek nincsenek. A régebbi klímák maximum kiegészítő fűtésnek jók, ameddig nem szándékozunk „begyújtani”. Szóval, amíg kint elég magas a hőmérséklet, tudunk meleg levegőt fújatni, de amint ez leesik, a készülék egyszerűen leáll.  Állandó fűtésre azonban mégsem mindegyik alkalmas, mert a kültéri egység csak azoknál viseli el a téli hideget, amelyek erre fel lettek készítve.

Miért érdemes klímával fűteni?

Kezdjük a tudással. Ha klímát veszünk, egyből kettő az egyben dologhoz férhetünk hozzá tehát nyáron meg van oldva a lakás hűsítése, télen pedig a melegítése. Ez természetesen mindenkinek hasznos.   De gondoljunk bele az árba.  Típustól és lakásmérettől függően nyilván változik, viszont arányosan még mindig olcsóbb klímát beszereltetni a lakásunkba, mint cirkófűtést.

A fűtésre optimalizált berendezések biztosítják a biztonságos hűtést és fűtést az egész évre. Ezeknél a klímáknál a kültéri egység úgy lett kialakítva, hogy bírja a strapát télen is. Ezek általában elektromos fűtéssel vannak ellátva, így automatikusan leolvasztja a kondenzvizet. Ez a fejlesztés elmaradhatatlan, ugyanis ha a rá fagyott víz nem képes kifolyni az egységből, a gép nem tud zavartalanul és gazdaságosan működni, ez pedig senkinek sem megfelelő. Ha a leolvasztás nem lenne kivitelezhető, akkor a víz szétfagyasztaná a hőcserélőt, ez viszont a kültéri egység ventilátorának az eltöréséhez vezetne.

Az elektromos árammal való fűtés mára már egyáltalán nem drága inverteres klímával. Ezeknek a berendezéseknek a gazdaságosságát az SCOP/COP értékekkel szokták megadni. Minél nagyobb a bizonyos megadott szám, annál jobban gazdaságosabb a klímával fűteni.

Kedvezmények

Mivel ezek a berendezések környezetbarátok és gazdaságosak, az áramszolgáltatók honorálásként kedvezményeket adnak a klímával, hőszivattyúval, való fűtés használatára. Ezeket a SCOP értékekhez kötik.

Ezekben az esetekben igényelhetőek a kedvezmények:

 • 6 kW teljesítményig, 4,1-es SCOP
 • 6,1 – 11,9 kW teljesítmény között 3,8-as SCOP
 • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

Ha ezeket az értékeket elértük, megigényelhetjük az úgynevezett H tarifás áramot.

H tarifa

A H tarifás áramot október 15-től április 15-ig vehetjük igénybe, magyarul csak a fűtési szezonban, 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák is, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk. Ezt a kedvezményt az országon belül bárhol tudjuk alkalmazni. A tarifa használható meglévő vagy újonnan telepített rendszereken.

Szóval, aki most vágott bele egy építkezésbe, annak feltétlenül érdemes átgondolnia az inverteres klímás fűtés adta lehetőségeket. Ezeknek a berendezéseknek a karbantartása igen alacsony igénnyel rendelkeznek, a fűtési költsége a fatüzeléssel vetekszik, és a kapott komfort tökéletes. Mivel a hűtés és a fűtés kiépítése összekapcsolódik, így rengeteget tudunk spórolni a beruházás költségén is. Nem kell rengeteg szabályrendszerhez alkalmazkodnunk, és jelentős előnyökben is részesülhetünk a klíma használatával egyetemben. Ilyen például a páramentesítés, levegőszűrés, okos készülékekkel való irányítás.

Egy kis összegzés, hogy miért érdemes fűtésre optimalizált klímával fűteni:

 • Kettő az egyben. Ha beszereltetjük a klímát meg van oldva a lakás fűtése és hűtése is
 • Jóval olcsóbban kivitelezhető megvenni a berendezéseket
 • Megbízható
 • Teljesen környezetbarát
 • Gazdaságos
 • Az fűtési ára vetekszik a fatüzeléssel
 • Különböző kedvezményeket igényelhetünk, ami még olcsóbbá teszi
 • Rengeteg extrát kapunk mellé ajándékba
 • Könnyű a karbantartása