Mostanában rengeteg helyen olvassuk a klímával való fűtés pozitívumait és negatívumait. Napjainkban eléggé elterjedt ez a fűtési forma, ugyanis ha alapul vesszük a gázkazános fűtési rendszer cseréjét és újítását, jóval olcsóbb megoldásként szolgál számunkra egy fűtésre optimalizált klíma. Nyilván mindenki törekszik a költséghatékony megoldásokra, ezért alternatívák után néznek az emberek, és szemben találják magukat az inverteres klímákkal.

Azokat a klímákat amiket már fűtésre is lehet használni Inverteres klímáknak hívjuk. Ezek már fűtésre vannak optimalizálva, míg a régebbi típusú készülékek nincsenek. A fűtésre optimalizált berendezések biztosítják a biztonságos hűtést és fűtést az egész évre. Ezeknél a klímáknál a kültéri egység úgy lett kialakítva, hogy bírja a strapát télen is.

Ezek általában elektromos fűtéssel vannak ellátva, így automatikusan leolvasztja a kondenzvizet. Ez a fejlesztés elmaradhatatlan, ugyanis ha a rá fagyott víz nem képes kifolyni az egységből, a gép nem tud zavartalanul és gazdaságosan működni, ez pedig senkinek sem megfelelő.

Az elektromos árammal való fűtés mára már egyáltalán nem drága inverteres klímával. Ezeknek a berendezéseknek a gazdaságosságát az SCOP/COP értékekkel szokták megadni. Minél nagyobb a bizonyos megadott szám, annál jobban gazdaságosabb a klímával fűteni.

Például

Ha van egy 35 m2-es lakásunk, amit inverteres klímával fűtünk fel, 48 Ft-os áram esetén 4 kW fűtőteljesítménynél napi 12 x 1,2 kWh áramot fogyasztunk, ami napi 691 forintba kerül. Ezt átszámítva a havi költségünk 20 730 forintra jön ki, mindenféle kedvezmény nélkül.

De itt érkeztünk el a legfontosabb ponthoz.  Mivel ezek a berendezések környezetbarátok és gazdaságosak, az áramszolgáltatók honorálásként kedvezményeket adnak a klímával, hőszivattyúval, való fűtés használatára. Ezeket a SCOP értékekhez kötik.

Ezekben az esetekben igényelhetőek a kedvezmények:

  • 6 kW teljesítményig, 4,1-es SCOP
  • 6,1 – 11,9 kW teljesítmény között 3,8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as COP

Ha ezeket az értékeket elértük, megigényelhetjük az úgynevezett H tarifás áramot.

De mi is az a H tarifa…

A H tarifás áramot október 15-től április 15-ig vehetjük igénybe, magyarul csak a fűtési szezonban, 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák is, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk. Ezt a kedvezményt az országon belül bárhol tudjuk alkalmazni. A tarifa használható meglévő vagy újonnan telepített rendszereken. Nyáron „A1” normál áron, télen pedig a H tarifás áron fog működni a klímánk. Ez általában 25-26 Forint/kWh-ot jelent.