Manapság szinte teljesen elkerülhetetlen, hogy a lakásunkhoz ne tartozzon egy klíma berendezés. Ez a találmány elsősorban azoknak az embereknek kedvez, akik panellakásokban laknak, esetleg nem egy földszinti lakásban, hanem magasabb emeleteken, netán a tizediken.

Mind jól ismerjük azt az érést, amikor egy forró nyári napon belépünk egy panellakás szobájába, és nem tudjuk az ott érzetteket megkülönböztetni egy szaunáétól. Erre a problémára tökéletes megoldást biztosítanak a klíma berendezések. Gyors és egyszerű módja, hogy egy kicsit lehűtsük a forró ház falai miatt befülledt szobákat. Ám a klíma nem csak panellakásokban pozitívum, elkerülhetetlen a használata nagy cégeknél, éttermekben, boltokban és olyan helyeken, ahol rengeteg ember fordul meg egy nap, és hamar elhasználódik a levegő vagy befülled a tér.

 Ám azonban azoknak az embereknek, akik nem klímával foglalkoznak rettentően nehéz kiválasztani a megfelelő berendezést, ugyanis ők nem látnak mást, mint egyforma fehér dobozokat, amik hideg levegőt fújnak, hogy mi ne kapjunk hőgutát.

Legelső lépésként érdemes tájékozódni, hogy szabad-e egyáltalán a helységbe fali klímát felszerelni. Ha szabad a pálya, akkor el kell dönteni, hogy melyik szobát, szobákat szeretnéd lehűteni és nagyjából hova szeretnéd tenni a beltéri egységet. Ezután mérd meg a klimatizálandó helységek összterületét, ezt nagyon fontos tudni, mielőtt terméket választanál. Ugyanis a különféle klímáknak más a hűtőkapacitása és nem mindegyik lesz alkalmas a teljes terület lehűtésére.

MILYEN TIPUSÚ KLÍMÁK KÖZÜL LEHET VÁLASZTANI

Split klímák

Elhelyezését tekintve a split klíma lehet:

  • Oldalfali split klíma: Lakossági használatra a legelterjedtebb megoldás. A jól ismert doboz a falon és a kültéri egység valahol a lichthofba szerelve.
  • Parapet klíma: Leginkább egy radiátorra hasonlító parapet klíma akkor lehet hasznos, amikor valamiért nem megoldható a mennyezet közeli szerelés. Sajátossága miatt könnyebben és rugalmasabban telepíthető. Nagy előnye, hogy nagy kapacitású is kapható belőle (10+ kW) így alkalmas nagy terek, üzletek hűtésére.
  • Mennyezeti: Álmennyezetbe építhető hőcserélő rendszer. Irodákhoz kitűnő megoldás. Ez már nem az a szint, amit szakember nélkül ki tudsz választani a netről.

Mobil klímák

  • Lényegében azonnal beszerezhető
  • Szakértői segítség nélkül is beüzemelhető
  • Mozgatható
  • A mobil klíma olcsóbb, mint a beépített
  • Nem kell hozzá engedély, védett épületekben is használható

RENDKÍVÜL FONTOS A TELJESÍTMÉNY

A legfontosabb különbség a klímaberendezések közt a teljesítményük. Hogy milyen teljesítményű klímára van szükséged az a hűtendő szoba / lakás méretétől függ.

Szoba:                 kW teljesítmény:

22-27 m2            2.5 kW

32-37 m2            3.5 kW

45-55 m2            5.2 kW

65-75 m2            7.0 kW

MÁRKÁK

Fujitsu

A Fujitsu szinte egyedülállóan a piacon, akár 10 év garanciát kínál lakossági berendezéseire. Ugyan a minőség árát megkérik és nem épp a legolcsóbb kategóriába tartoznak, de egyre többen választják a tartós komfort és a szép design miatt a Fujitsu készülékeit. 

Polar

A Polar az első, kifejezetten kelet-közép európai vásárlási igények alapján optimalizált légkondicionáló márka. Kedvező ár és megbízhatóság jellemzi.

Daikin

Nem csak készüléket gyártanak, de hűtőközeget is, sokan azt mondják, hogy a Daikin “a klímák Mercedese”. Ha egy 20 éves modellbe futunk bele is könnyedén kapunk robbantott ábrát és alkatrész utánpótlást, így tényleg az egyik legjobb döntés. A szomorú tény viszont az, hogy nyáron nem tudnak elegendő készüléket hozni már 3 éve zsinórban. Nyár közepén rendszeres a készlethiány teljes európa szerte, így előfordulhat, hogy várni kell a készülékre.

Panasonic

Az elsők között dobták ki az R32 hűtőközeg üzemű termékpalettát, emellett a Nordic Etherea készülékük kiemelkedően jó fűtési tulajdonságokkal rendelkezik. Megbízható, tartós készülékeik biztosan minden évszakban megfelelő hőmérsékletet biztosítanak.
 

Gree

A Gree az egyik legnagyobb kapacitással rendelkező klímagyártó a világon. Saját termékeik gyártása mellett népszerű licence termékekkel rendelkeznek, amiket más országokban más-más márkajelzéssel értékesítenek. Több wifis készülék is van a palettán, könnyen, jól kezelhető alkalmazással. A terméktámogatás itt is kiemelkedő.

Mitsubishi Elektric

Egyszerű, szép, egyedi. Minden igényt kielégít, a dizájnos Zen sorozattól az egyedülálló dupla terelőlapátos Deluxe sorozatig mindenki megtalálja a számára megfelelő készüléket. Ha fűtésre keresünk klímát és rááldozunk egy kicsit többet a dologra a Hyper Heat kültéri egységekkel bármelyik beltéri kombinálható, így nem kell kompromisszumokat kötni.

Midea Kiemelkedő ár/érték arányú készülékekkel rukkolnak elő minden évben, 2018-ban például a Blanc sorozat volt az abszolút bestseller. Új hűtőközeg, wifi funkció, oldalirányú légterelés, szép beltéri egység… egy teljesen reális, megfizethető áron 3 év teljeskörű, 5 év kompresszor garanciával. Egy másik brand támogatásáért, gyártásáért is felelősek, az MDV készülékek is a Midea gyártósorairól származnak, de árban még kedvezőbbek.