Mit is jelent valójában ez a kifejezés?

A „split” angolul osztottat jelent, ami ez esetben azt takarja, hogy két egységből álló, vagyis egy beltéri és egy kültéri részből áll, amelyek rézcsövekkel vannak összekötve egymással.

Ezek a berendezések igen magas minőséget képviselnek és ma már nagy választékban meg is vásárolhatóak.

Viszont a legfontosabb szempont egy ilyen speciális berendezésnél, hogy ha esetleg meghibásodik, akkor a javíttatását mindenképpen szakemberrel végeztessék el, legyen szó akár karbantartásról vagy éppen költözésnél, felújításnál áthelyezésről. Természetesen már a telepítéshez, beüzemeléshez is hozzáértő, gyakorlattal rendelkező embert keressenek.

Milyen szempontok alapján válasszanak szervizeléshez szakembert?

Azt mindenképpen érdemes tudni, hogy néhány éve hoztak egy rendeletet, amely kimondja, hogy hivatalosan csak olyan vállalkozás végezhet hűtőközeggel rendelkező klímaberendezés telepítést, amely cégek rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval. Valamint kizárólag szakképzett, képesített és regisztrált munkatársakkal dolgozhatnak.

Ennek érdemes lehet utánajárni, mielőtt választanak.

Fontos szempont lehet, hogy lakhelyhez közel legyen a szervíz, a kiszállási díj miatt. Van olyan hely, ahol a szerelési díj tartalmazza a kiszállási díjat. Van olyan cég, ahol a felmérés és a kiszállás, ingyenes. Nem elhanyagolható szempont a tapasztalat, a referencia, ahogy a mondás is ezt tartja, gyakorlat teszi a mestert, így ez egy elég meghatározó döntés lehet a végső választás előtt.

A kapcsolattartás és a kommunikáció is adhat egyfajta bizalmat, ha vannak kommentek vagy hozzászólások a cégről, azokat érdemes lehet végig böngészni, elolvasni, bár ezeket mindig kellő objektivitással kell kezelni, hiszen mindenkinek más szempont a legfontosabb. Persze, ha valahol csak negatív véleményt olvasnak, akkor azért azt érdemes megfontolni a végső választás előtt. Egy jó weboldal sok mindent elárulhat, és a garancia is fontos tényező egy szerelésnél. Mégis természetesen a legfontosabb döntési kitétel az ár-érték aránya a szolgáltatásnak, mi az, amit tartalmaz az ajánlat, és mindazt milyen áron. Mindenképpen ellenőrizzék le, hogy az árak, amelyeket megfelelőnek találnak, nettó vagy pedig bruttó értéket mutatnak. Nem biztos, hogy mindig a legdrágább a legjobb, de a legolcsóbbat is érdemes nagyon körültekintően átnézni, és összehasonlítani más ajánlatokkal.

Éppen ezért érdemes több olyan helyről is árajánlatot kérni, ahol fontos, érdemi információkat találtak. Esetleg egy telefonos egyeztetés alapján szimpatikusnak és megfelelőnek találták a hozzáállását a diszpécsernek vagy éppen a szerelőnek, aki a munkát fogja felmérni és elvégezni. Ha olyan cégnél vették a klímaberendezést, ahol szervizelést is vállalnak – ha esetleg a garancia már lejárt vagy használt készüléket vásároltak – akkor mindenképpen érdemes lehet megpróbálni ugyanattól az üzlettől, szervíztől ajánlatot kérni. Nem garanciális és nem a cég saját maga által forgalmazott berendezéseire, nem mindig tudnak azonnali árajánlatot, adni, csak a helyszíni felmérés után. Több helyen a saját maguk által forgalmazott termékekre kedvezményesebb szerelési, karbantartási árat kaphatnak.

Milyen költségekkel számolhatnak a különböző munkálatok alkalmával?

A telepítés, szerelés, karbantartás árát meghatározza a bel- és kültéri egység távolsága, a felhasznált anyagok mennyisége és minősége. 50000.- Ft-tól kezdődhet – akciósan – egy klímaberendezés telepítése. Általában 2-3 folyóméteres távolságig a becsövezést tartalmazza az ár, ezen felül pedig folyómétereként 7-9000.- Ft körül kerülhet felszámolásra a plusz szerelési anyag. A telepítés általában tartalmazza a kiszállást, a felmérést, a két egység telepítését, a kiépítést, anyagköltségeket, csöveket, tartókonzolokat, a kábelcsatornákat és a feltöltést. 

Karbantartási munkálatokat egy készülék esetében már 6-8000.- Ft-tól vállalnak, de ez elérheti a 10-12000.- forintot is. Minél több készüléken kell a munkát elvégezni, az árajánlat a berendezések számától függően csökkenhet. Ezen szervizelést tavasszal már el lehet kezdeni, hiszen, ha télen nem használták fűtésre a berendezést, a por, valamint a vezetékekben maradt vízben lévő baktériumokat érdemes eltávolítani egy tisztítással.

A szerelés minden esetben a klíma meghibásodásának fajtájától és mértékétől is függ, valamint a berendezés teljesítményétől, a garancia idejétől, lejáratától, a készülék márkájától és attól is, hogy milyen alkatrészt kell hozzá esetlegesen beszerezni.

A szervizelés alapára általában a kiszállást, a munkadíjat és az anyagköltségeket tartalmazza.

A költségek felszámítását még befolyásolhatja a folyóméterek hossza, amelyekben a csövek és vezetékek eljutnak egyik egységtől a másikig. Általánosságban minimum 50- 70000.- Ft, plusz az Áfa költségtől számíthatnak egy „Split” klíma megjavíttatására, függően a meghibásodás mértékétől, amely akár több, mint a duplájára is emelkedhet. Nagyobb teljesítményű berendezések javítására szinte minden esetben egyedi árajánlatot kell kérniük, pontos leírással arról, hogy mi a meghibásodás.

Minden alkalommal, amikor a berendezés megjavítása befejeződik, érdemes pontos tájékoztatást kérni a szakembertől, hogy hogyan védhetik meg és növelhetik hosszabb időtartamra a klímájuk hibátlan működésének élettartamát. 

Ahhoz, hogy otthonukban, esetleg cégüknél, irodájukban megfelelően beállított hőmérsékletben, kellemesen tudják érezni magukat, érdemes minden felsorolt szempontot figyelembe venni.

Ha meghibásodik a klímaberendezés, vagy csak szeretnék ellenőriztetni, hogy mielőtt megérkezik a nagy forróság, kitűnően és hibátlanul, rendeltetés szerűén működjön, akkor keressenek egy megbízható szakembert, aki pontosan és szakszerűen elvégzi a rábízott feladatot. Olyan precizitással, ahogy önök kiválasztották a megfelelő szervízt hozzá. Kellemes klimatizált hűsölést mindenkinek a nagy nyári forróságban is.