Sok helyről halljuk, hogy klímával fűteni jóval olcsóbb, mint például gázzal és hogy sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb is.

De hogy miért? Ezt fogjuk kideríteni.

MŰKÖDÉSE

A hagyományos olajradiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével átalakítják hőenergiává. Viszont a fűtésre alkalmas klímák egy bizonyos hőszivattyús elven működnek, ami négyszer vagy akát ötször jobb hatásfokot biztosít.

A hőszivattyúk lényege, hogy egy adott közegből egy másikba szállítják a hőenergiát. A klímaberendezés egy levegő-levegő hőszivattyú, ami hűtési üzemmódban a benti levegőt a hőcserélő segítségével lehűti, fűtési üzemmódban pedig felfűti. Az ezen áthaladó levegő hőmérséklete megváltozik és ennek a pozitív hatását érezhetjük az adott helységben. A klímában speciális hűtőközeg van, ez egy speciális vegyület, ami átalakul cseppfolyósból gázhalmazállapotba és fordítva, így alkalmas a hő elvezetésére. Hűtés üzemmódban a lakás meleg levegőjét a hűtőközeg hűti le, ami így felmelegedve gázhalmazállapotban távozik a kompresszorba, ahol ez a gáz össze préselődik. A gáz ezáltal sokkal sűrűbb lesz, azonban a felhalmozódott hőenergiát megőrzi. Ez a forró és sűrű gáz a kinti közegbe kerülve leadja ezt a hőenergiát és immár lehűlt állapotban kerül vissza a rendszerbe, ahol a benti tér hűtését segíti. Ugyanez a folyamat játszódik le a fűtés során is, azonban ekkor a kompresszor segítségével felhalmozott hőenergia a lakás levegőjét fogja felfűteni.

A fentiek pedig azt bizonyítják, hogy a fűtés során, a felhasznált elektromos energia csak a klíma működtetéséhez szükséges, nem pedig a levegő felfűtéséhez.

GAZDASÁGOSABB

Mivel ezek a berendezések környezetbarátok és gazdaságosak, az áramszolgáltatók honorálásként kedvezményeket adnak a klímával, hőszivattyúval, való fűtés használatára. Ezeket a SCOP értékekhez kötik.

Ezekben az esetekben igényelhetőek a kedvezmények:

  • 6 kW teljesítményig, 4,1-es SCOP
  • 6,1 – 11,9 kW teljesítmény között 3,8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as COP
Mi a cop?

A COP érték az elektromos fűtésre alkalmas készülékek egyik legfontosabb adata. Az angol coeffiecient of performance kifejezésből ered. Magyarul jósági fokként szokták emlegetni.

Mi a scop?

Az SCOP érték az egész szezon alatt megállapított jóságfokot jelenti, ahol figyelembe vették az átlagos hőmérséklet alapján a -15 és a +10 fokot is a téli szezonban.

Kedvezmények:

H tarifa

A H tarifás áramot október 15-től április 15-ig vehetjük igénybe, magyarul csak a fűtési szezonban, 0-24 órában. Olyan berendezésekre igényelhető melyek megújuló energiaforrásból képesek fűteni, ide tartoznak a mai modern inverteres klímák is, mivel ezek valójában kis teljesítményű hőszivattyúk. Ezt a kedvezményt az országon belül bárhol tudjuk alkalmazni. A tarifa használható meglévő vagy újonnan telepített rendszereken.

GEO tarifa

A GEO tarifára csak a hőszivattyús berendezést lehet rákötni. Ha a hőszivattyú gyári tartozéka az elektromos rásegítő fűtés, akkor az is megkaphatja ezt a kedvezményes tarifát. Mivel a GEO tarifa napi 2×2 órát szünetel, ezért át kell gondolni, hogy ezen fűtési szüneteket (melyek fix időintervallumban vannak, jelenleg minden nap 8-tól 10-ig és 16-tól 18-ig) el tudjuk-e viselni komolyabb helyiséghőmérséklet-csökkenés nélkül. 2014. január 1-je óta már a levegő/levegő rendszerű hőszivattyúk működtetéséhez is igényelhető GEO tarifa, amennyiben az megfelel az alábbi kritériumoknak.

Az Európai Unió, az energiával kapcsolatos eszközökre vonatkozó (rövidíve ERP) irányelve szerint a 12 kW névleges fűtési teljesítmény alatti levegő-levegő hőszivattyúkat a COP-érték helyett a szezonális COP (SCOP) érték alapján kell besorolni az alábbiak szerint:

  • 2-6 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP értéke: 4,1.
  • 6,1–12 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP értéke: 3,8.
  • 12 kW névleges fűtőteljesítmény felett (itt a megszokott módon pillanatnyi mérési eredmény alapján A2/A20-on) az EUROVENT által megadott minimum COP értéke: 3,0.

A klímával való fűtés csupán a készülék működtetésére használja fel az elektromos áramot, nem a tényleges fűtésre, így sokkal környezetbarátabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek.